MAHUKAN MEKAP TAHAN LAMA DAN TAK BERCAPUK? STEP NO 4 PALING PENTING…!


Wanita dan mekap tak dapat dipisahkan! Sifat wanita yang ingin kelihatan cantik memang tidak dapat dinafikan lagi namun keadaan wajah yang berminyak dan mudah berpeluh menyebabkan mekap kita tidak tahan lama dan bercapuk!

Sampai kena berkali kali touch up untuk pastikan mekap tak cair dek peluh! Jadi, pada kali ini admin kongsikan antara tips step by step untuk pastikan mekap uolls tahan lama dan tak bercapuk.. Jom kita start!

#1 SERUM
Serum antara perkara paling penting sekali sebelum kita bermekap kerana ia berfungsi untuk melindungi kulit wajah kita serta bagi mengelakkan liang pori pori kita daripada tersumbat! Uolls boleh pilih serum yang bersesuaian dengan kondisi kulit wajah uolls ya..

Admin sarankan kepada uolls untuk cuba Treatment Serum dari Nurraysa yang mana ia bukan sahaja dapat membantu mengecilkan pori, malah dapat mengecutkan jerawat serta dapat melembapkan kulit wajah uolls tau..best kan?

#2 MOISTURIZER
Ahaa, sangat penting untuk pastikan kulit wajah kita ni kekal lembap sentiasa walaupun uolls tak bermekap sekalipun okay? Barulah wajah kita ni tak nampak kering serta kusam terutamanyaketika kita pakai bermekap.

Untuk moisturizer, uolls boleh cuba Argan Whitening Moisturizer daripada Nurraysa yang mana ia dapat melembapkan kulit wajah kita dan dapat memudarkan parut jerawat serta mencerahkan kulit wajah uolls sekaligus! Package gituu..!

#3 PRIMER
Ramai yang selalu terlepas pandang bab pemakaian primer ni kan? Primer sebenarnya bertindak sebagai ‘secret weapon’ untuk menjadikan mekap uolls tahan seharian.

Ia bukan sahaja dapat melembapkan kulit, malah dapat menjadikan muka korang licin, menutup parut dan kedutan serta menyamaratakan tona kulit muka.

Ada banyak jenis primer, so uolls boleh pilih samaada clear, tinted dan berwarna. Kalau uolls pilih yang berwarna, pilih warna yang bersesuai dengan tona kulit uolls ya.

#4 FOUNDATION
Yang ni paling KRITIKAL! Ramai tersalah pilih jenis foundation samaada nak pakai jenis liquid ke ataupun yang cream? Ada yang lagi parah, tersalah pilih kod warna yang bersesuaian dengan tona warna kulit sehingga boleh membuatkan nampak kelabu asap dan seterusnya bercapuk!

Untuk uolls yang jenis muka cepat berpeluh dan jenis kulit muka berminyak boleh cuba Glowing DD Moist Cake yang mana makin uolls berpeluh makin glowing tau.. Hairan kan? Paling best, tak bercapuk pun! Just dap dap je dah siap..

#5 CONCEALER
Kita sangat perlukan concealer untuk menutup segala parut serta dark circle bawah mata sebab tak semua foundation full coverage. Tapi just conceal dekat tempat yang diperlukan sahaja tau..!

Kalau uolls jenis tak sempat nak bermekap dan tergesa gesa nak pergi kerja, apa kata uolls cuba Glowing DD Moist Cake dari Nurraysa yang mana ia berfungsi sebagai foundation, concealer dan juga powder. .Senang kan?

#6 LOOSE POWDER
Haa, kenapa loose powder dan bukan compact powder ya? Sebabnya tesktur loose powder lebih halus dan senang nak blend berbanding kalau kita apply compact powder..

Pakai pada tempat berminyak dan berkilat seperti di T-zone pun dah memadai untuk elakkan wajah kita bercapuk bila berpeluh!

Nak hasil lebih memukau dan lebih flawless, boleh apply Flawless Mineral Loose Powder setelah pakai Glowing DD Moist Cake okay! Ia membantu menyerap minyak dekat wajah uolls serta dapat menutup cela dan liang pori pori uolls tau

#7 MAKE-UP SPRAY
Akhir sekali, kita apply make-up spray untuk wajah lebih glowing dan mekap tahan lebih lama! Automatik, ia akan “lock” mekap kita lebih cantik gitu..!

Admin harap perkongsian pada kali ini berguna untuk uolls semuaya! Baru lah makeup uolls tahan lama dan tak bercapuk. Selamat beramal ya!
.
Eh eh, sebelum tu buat uolls jenis yang tak sempat nak bermekap terutama ibu ibu yang bekerja yang sibuk nak hantar anak lagi nak masuk kerja lagi, uolls boleh cuba Glowing DD Moist Cake dari Nurraysa yang mana ia 3 in 1(Foundation+Concealer+Powder). Walaupun uolls jenis cepat berpeluh sekalipun, mekap uolls takkan bercapuk.. Makin berpeluh makin glowing! Dah siap cover dengan SPF 50++ lagi!Best kan?