Tidak dapat dinafikan setiap wanita sukakan make up. Pergi ke mana-mana pun dalam beg tangannya mesti ada make up. Nak tahu barang make up apa yang sentiasa ada dalam beg tangan dieorang ?Ā  Boleh dikatakan barang-barang ni antara yang wajib ada dalam beg tangan setiap wanita kalau keluar ke mana-mana.

Barang Make Up

Makeup merupakan suatu kebutuhan bagi setiap wanita. Namun terkadang bagi pemula kita kebingungan untuk menentukan mana alat makeup yang harus dimiliki.

Memang ada banyak alat makeup apalagi jika digunakan oleh mereka yang profesional seperti makeup artist. Kuas makeup saja memiliki beragam jenis mulai dari kuas untuk alis, mata hingga bibir.

Jom kita tengok apa je 5 barang make up tu šŸ˜‰

 

 

#1 LIPSTICK/ LIP BALM/ LIP GLOSS

lipstick lip balm lip gloss

Lipstick, lip balm dan lip gloss amatlah penting untuk mengelakan bibir anda dari kelihatan pucat dan lesu. Jika anda rajin memakainya, sudah pasti wajah anda sudah tidak kelihatan kusam lagi.

 

 

#2 COMPACT POWDER

compact powder

Compact powder sangat di perlukan ketika kulit muka anda kelihatan berminyak. Ia akan membantu dan mengurangkan muka anda kelihatan basah, kusam dan berminyak! Nak lagi best anda boleh dapat Glowing DD Moist Cake Nurraysa beserta Mineral Loose Powder di mana ia sangat membantu kulit muka anda yang berminyak untuk nampak glowing dan flawless kerana fungsinya dapat menyerap minyak.

 

 

#3 BLUSHER

blusher

Ia bukan sahaja menampakan anda kelihatan lebih comel kerana pipi yang kemerahan. Ia juga akan membantu muka anda kelihatan lebih runcing dan kecil. Malah, ia juga akan menampakan anda lebih segar dan bermaya.

 

 

#4 CELAK MATA/ EYELINER

celak mata eyeliner

Mungkin sesetengah wanita tidak melihat celak mata sebagai alat solek yang terpenting selain dari bedak asas, gincu dan pemerah pipi. Namun, celak mata tidak harus ditinggalkan di rumah! Manalah tahu, jika secara tiba-tiba anda diundang ke ke majlis makan malam atau mana-mana majlis rasmi.

 

 

#5 WET TISSUE/ MAKE UP REMOVER

make up remover

Wet Tissue atau Makeup Remover sangat penting terutamanya bagi anda yang suka bermake-up! Ianya digunakan untuk membersihkan make-up anda yang sudah comot. Selain daripada itu, wet tissue juga boleh digunakan untuk memberi kesegaran pada muka tetapi anda harus berhati-hati dalam memilih wet tissue kerana tidak semua wet tissue sesuai dengan kulit muka anda.

Buat anda yang menggunakan pelbagai produk penjagaan kulit dan alat solekan, pernahkah anda semak sama ada produk yang anda gunakan masih boleh digunakan atau telah tamat tarikh tempoh? Jika tidak, anda dinasihatkan untuk melihat semua isi kandungan barangan di meja solek anda. Tetapi, bagaimanakah untuk menentukan bilakah tarikh tamat tempoh sesuatu barangan alat solek dan penjagaan kulit?

Untuk mengetahui jawapannya adalah semudah menyemak label pada barangan tersebut. Kebanyakkan produk mempunyai labelĀ Period After OpeningĀ (PAO) yang menunjukkan jangka hayat sesuatu produk SELEPAS anda MEMBUKA sesuatu produk. Label ini biasanya terdapat pada kotak atau pada produk itu sendiri dan kelihatan seperti berikut:

Simbol ini mempunyai huruf ā€˜Mā€™ yang merujuk kepada bulanĀ (months)Ā dan angka sebelum huruf tersebut yang merujuk kepada bilangan bulan. Ini bermakna sekiranya anda nampak label 12M, anda harus berhenti menggunakan produk tersebut 12 bulan selepas ia dibuka.

Tetapi, bagaimana jika produk yang anda beli TIDAK mempunyai sebarang label PAO? Ikuti panduan berikut untuk mengetahui tempoh jangka hayat produk.

Banyak yang mungkin mengira mereka tidak membutuhkan alat makeup pemula ini. Nyatanya kuas bibir bermanfaat untuk mengaplikasikan lipstik. Menggunakan kuas bibir dapat membantu lipstik kamu agar lebih merata dan bahkan membantu daya tahannya.

Nah itu tadi 5 alat makeup pemula yang perlu kamu ketahui saat baru belajar untuk berdandan. Semoga membantu riasan wajah kamu semakin sempurna.

Ladies baru saja berniat untuk menggeluti dunia makeup secara lebih mendalam tapi bingung karena sepertinya ada 1.000 produk yang harus dibeli? Jangan khawatir Ladies, MeraMuda ada di sini untuk membimbingmu! HihihiĀ ?

Jika Ladies perhatikan, memang peralatan makeup saat ini sudah terlalu beragam ya. Dari yang sudah ada sejak zaman orang tua kita masih muda dulu, seperti eyelashes curler, sampai produk yang baru muncul beberapa tahun silam, seperti Beauty Blender. Namun, sebagai pemula, Ladies belum memerlukan itu semua loh. Ada kalanya produk-produk yang tampakĀ advanceĀ memang diperuntukkan bagi paraĀ makeup artistĀ profesional yang memerlukan ā€˜alat tempurā€™ lengkap. Kalau untuk Ladies yang masih pemula, justru Ladies akan bingung bagaimana cara memakainya dan tentu saja bagaimana membelinya hihihi.

 

Sumber: wanista.com