5 Makanan Yang Membantu Mencerahkan Kulit Wajah

5 MAKANAN YANG MEMBANTU MENCERAHKAN KULIT WAJAH

 

Umumnya mengatahui terlalu banyak cara untuk mencerahkan, memutihkan kulit wajah. Tapi, kita sebagai pengguna haruslah bijak memilih. Janganlah kerana mahukan kulit yang cerah dan cantik, anda terlalu bergantung dengan produk kecantikan yang mempunyai bahan kimia berbahaya. Walaupun anda tidak nampak kesannya pada ketika itu, tapi lama-kelamaan ia akan memberikan kesan yang negatif.

 

Jadi, cara yang bagaimana untuk saya mencerahkan kulit wajah ?

 

Haa.. jangan risau. Sebenanrnya banyak altenatif lain yang tidak merbahaya boleh anda gunakan bagi membantu mencerahkan kulit anda. Antaranya dari segi pemakanan. Nak tahu makanan apa? Di bawah ini admin kongsikan antara 5 makanan ang berkhasiat yang dapat membantu anda di luar sana untuk mencerahkan kulit.

 

 

 

#1 AVOKADO

  • Buah ini kaya dnegan Vitamin B yang pada dasarnya sangat baik untuk kulit. Ada juga sesetengah produk mempunyai kandungan ekstrak avokado. Jika anda ambil dan amalkan secara konsisten, avokado dapat membantu membersihkan kulit wajah dan menghilangkan ruam kulit disebabkan peradangan.

 

 

#2 BERRIE

  • Semua jenis berries mnegandungi banyak Vitamin C yang merupakan unsur penting untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat.  Vitamin ini dapat membantu membina kolagen, yang membuatkan kulit anda nampak lebih muda. Di sini, admin sarankan anda cuba VITAMIN C, VITAMIN E & GLUTA PLUS NURRAYSA

 

 

#3 ALMOND

  • Jika anda ambil almond setiap hari, ia akan membantu menjaga membrane sel dan juga mengeluarkan toksik dalam badan. Kacang ini negandungi Vitamin E yang dapat membantu membersihkan kulit wajah dan membuat kulit kelihatan glowing.

 

 

#4 YOGURT

  • Yougurt mengandungi banyak protein dan Vitamin E. Untuk kulit yang nampak elastis , tambahkan yogurt ke dalam menu harian anda. Makanan ini membantu anda mendapatkan kulit wajah yang bersih dan cerah.

 

 

#5 STRAWBERI

  • Buah ini baik untuk kulit. Strawberi mengandungi Vitamin C dan memiliki antioksidan yang dapat membaik pulih dan mebersihkan kulit anda dari dalam. Makan semangkuk segar akan membantu anda mendapatkan kulit wajah yang bersih.

 

 

Selamat mencuba !

 

 

 

Sumber: Cikjatt