Cara Menggunakan Facial Scrub Dengan Betul

BAGAIMANA MENGGUNAKAN FACIAL SCRUB DENGAN BETUL

 

Menggunakan scrub muka boleh menjadikan kulit anda berasa cantik, muda, lembut, dan berseri. Tidak seperti sabun biasa atau pembersih, scrub muka menggunakan zarah kecil atau bahan kimia untuk menghilangkan sel-sel kulit lama dan memberi laluan kepada yang baru di dalam proses yang dikenali sebagai pengelupasan. Mengulangi sekali atau dua kali seminggu. Dengan semua faedah, anda harus mempertimbangkan membuat scrub muka sebahagian daripada mingguan rutin penjagaan kulit anda.

 

Langkah 1

Gunakan air suam untuk membasuh muka anda. Jika anda mempunyai rambut panjang, anda perlu ikat rambut secara ‘pony tail’ atau ‘bun’ supaya ia tidak mengganggu proses membasuh. Pastikan anda kenakan air ke seluruh muka anda. Adalah lebih baik untuk menggunakan air panas, tetapi elakkan daripada menggunakan air yang terlalu panas, yang boleh mengeringkan kulit anda.

 

Langkah 2

Urut kulit anda perlahan-lahan dengan scrub muka selama satu minit. Ambil scrub dan urut seluruh muka dan leher anda. Berhati-hati untuk tidak menggosok terlalu keras, supaya anda boleh mengelakkan kemerahan yang tidak perlu atau pengelupasan. Juga lebih berhati-hati apabila scrub di bahagian mata anda.

Perhatikan bahawa menggosok lebih daripada 60-90 saat mungkin menyebabkan kerengsaan atau sensitiviti kulit. Pastikan bahawa anda tidak terlebih menyental atau membiarkan scrub pada muka anda terlalu lama.

 

Langkah 3

Bilas scrub daripada muka anda. Pastikan anda bilas semua scrub. Apabila anda membilas, kulit anda akan berasa sangat licin dan lembut.

 

Langkah 4

Keringkan kulit anda. Perlahan-lahan tepuk kulit anda dengan tuala lembut dan secara menyeluruh.

 

Langkah 5

Sapukan pelembap pada kulit anda. Walaupun jika anda mempunyai kulit berminyak atau kombinasi, pelembab adalah bahagian penting dalam rutin penjagaan kulit, terutamanya selepas pengelupasan dengan scrub muka. Pelembap membantu mencegah lebihan pengeluaran minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat dan seimbang.

 

Langkah 6

Gunakan scrub hanya sekali atau dua kali seminggu. Ia akan menjadikan kulit anda lebih lembut dan bercahaya setiap pagi. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan scrub muka terlalu kerap boleh mengupas sel-sel kulit halus anda dan membuat anda merasa merah, mentah, dan sakit. Cuba gunakan scrub yang hanya seminggu sekali pada mulanya; anda boleh meningkatkan kekerapan dua kali seminggu jika anda merasa seperti kulit serasi dengannya. Kesederhanaan adalah kunci kepada keberkesanan scrub wajah.

error: Content is protected !!