Allah Datangkan Ujian Sebab Dia Sayang

ALLAH DATANGKAN UJIAN SEBAB DIA SAYANG

 

 

Setiap manusia akan menghadapi ujiannya yang tersendiri. Tipu kalau kita katakan tiada manusia yang ditimpa musibah atau ujian. Ujian yang datang semuanya bersebab. Tiada ujian yang diberi tiada sebab. Cuma setiap orang, setiap individu itu ujiannya berbeza.

 

Seringkali kita dengar, Allah tak akan menguji seseorang itu kalau dia tak mampu untuk menghadapinya. Kena percaya akan hikmah disebalik semuanya. Allah uji kerana hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita.

 

Melalui ujian yang diberi, kita sendiri kadang baru sedar akan kekuatan diri kita dalam menghadapi sesuatu ujian. Kebiasaannya kita akan lebih bersifat terbuka dan berlapang dada yang mana dapat membantu mendidik diri kita supaya lebih bersabar dan tabah serta tidak mudah berputus asa dalam sesuatu perkara dan juga sekaligus dapat mendekatkan diri kita kepada-Nya.

 

Kadang-kadang kita tertanya-tanya, mempersoalkan kepada Allah SWT kenapa kita diberi ujian yang berat sebegitu sekali?

 

Sehingga kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu segala masalah kita, pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita.

 

Allah menguji bukan sebab tidak sayang tapi Allah sayanglah Allah menguji diri kita. DIA tahu kita mampu untuk hadapinya. Kalau sekarang kita diuji dengan ujian yang besar, jangan cepat down, malah terus bangkit dan melawan ujian tersebut. Sebab apa? Sebab….

 

ALLAH TURUNKAN UJIAN SUPAYA KITA BERSABAR

 

Jadi, apa yang kita perlu lakukan bila ditimpa ujian?

 

  • berdoalah kepada Allah, Allah lah tempat kembali segala masalah yang sering membelenggu diri kita.

 

  • Jangan malu untuk merayu-rayu, meminta-minta, memohon-mohon kepada Allah swt.

 

  • Selalu diingatkan yang Allah tidak pernah jemu mendengar rintihan hambaNya, Allah itu Maha Mendengar.

 

  • Dekatkanlah diri kita dengan pencipta kita yang menguasai seluruh alam, yang memegang hati-hati kita.

 

  • Disamping berdoa perlulah kita berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi.

 

Dalam didatangi ujian, teruslah kuat dan hadapinya dengan tabah dan redha dan percayalah Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita. Setiapa ujian atau masalah yang datang mesti ada jalan penyelesaiannya.

 

 

Sumber: AkuIslam.com