Cara Memakai Foundation Yang Betul dan Tahan Lebih Lama

Cara Memakai Foundation Agar Rata dan Tahan Lebih Lama

>>> Klik Sini Untuk Beli Sekarang! <<<

Foundation merupakan salah satu jenis make up yang penggunaannya tidak boleh ditinggalkan. Foundation itu sendiri adalah pelengkap make up asas yang berfungsi untuk membuat wajah terlihat lebih halus dan nampak berseri. Selain itu, foundation juga biasanya digunakan untuk menutup kekurangan yang terdapat pada wajah serta membuat warna kulit lebih sekata. Meskipun foundation membuat wajah nampak halus, namun ketika mengaplikasikannya kita harus lebih hati-hati. Kerana penggunaan yang tidak tepat akan membuat foundation berkumpul pada bahagian wajah yang lain atau akan terlihat tebal seperti menggunakan topeng. Jika seperti itu, maka penampilan pun akan menjadi tidak menarik.

Gunakan foundation yang sesuai dengan warna kulit

Sebelum mengaplikasikan foundation anda harus tahu terlebih dahulu foundation mana yang sesuai untuk kulit anda. Pilihlah foundation yang sesuai dengan warna kulit. Foundation yang tepat untuk kulit anda ialah foundation yang meresap dengan kulit walaupun tidak diratakan. Tapi, jika anda masih keliru semasa memilih foundation, anda boleh bertanya pada konsultan kecantikan di kedai make up ketika membelinya.

Bersihkan dan lembabkan wajah

Kunci utama supaya foundation dapat meresap dengan kulit wajah ialah wajah perlu  bersih dan lembab. Maka itu, sebelum mengaplikasikan foundation lebih baik jika anda membersihkan dan melembabkan wajah anda terlebih dahulu. Cuci wajah anda dengan menggunakan sabun pencuci wajah yang biasa anda gunakan. Jika sudah siap, lap wajah dengan menggunakan tuala lembut sehingga kering. Selepas itu, aplikasikan moisturizer. Biarkan beberapa minit agar kandungan dari moisturizer menyerap dengan sempurna ke dalam lapisan dalam kulit.

Aplikasikan primer

Setelah wajah lembab, aplikasikan primer. Sebelum mengaplikasikan foundation anda perlu memakai primer terlebih dahulu. Primer yang diaplikasikan sebelum mengaplikasikan foundation akan membuat kulit wajah anda nampak lebih halus. Setelah primer diaplikasikan, aplikasikan foundation untuk menutup atau memudarkan kekurangan pada wajah.

Aplikasikan foundation

Langkah selanjutnya ialah mengaplikasikan foundation secara sekata pada wajah. Apabila anda ingin mendapatkan hasil yang lebih natural dan nipis, sebaiknya aplikasikan foundation dengan menggunakan tangan dan baurkan dengan menggunakan jari tangah.

Gunakan concealer

Apabila foundation yang anda aplikasikan belum dapat menutup kekurangan yang terdapat pada wajah, seperti jerawat dan bekas jerawat maka anda boleh mengaplikasikan concealer. Aplikasikan dengan bentuk titik-titik pada area yang ingin ditutup dan ratakan.

Boleh dapatkan Glowing DD Moist Cake dari Nurraysa ia adalah 3 in 1 terdapat foundation, concealer dan juga  powder. Demikian cara memakai foundation yang baik dan betul agar kelihatan natural dan tahan lama. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.

Buy Hot Set

>>> Klik Sini Untuk Beli Sekarang! <<<