Manfaat Buah Kurma untuk Kesihatan Tubuh

1. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat buah ini yang pertama adalah untuk menjaga kesihatan tulang. Salah satu kandungan utama kurma adalah kalsium. Zat yang satu ini sangat penting untuk kesihatan tulang. Bagi anda yang ingin tulangnya selalu sihat sangat disarankan untuk rajin mengamalkan kurma.

2. Melancarkan buang air kecil

Bagi anda yang susah buang air kecil tidak ada salahnya untuk mulai rajin mengamalkan kurma. Sebuah penelitian yang dilakukan di Universiti Riyad menyebutkan jika kandungan nutrisi kurma boleh membuat seseorang menjadi lancar membuang air kecil. Anda disarankan untuk mengamalkan minimum 5 buah kurma setiap hari.

3. Mengandungi serat yang tinggi

Manfaat kurma yang lain adalah kandungan serat tinggi. Manusia sangat memerlukan serat. Jika seseorang kekurangan serat maka ia akan membuat kesihatannya mudah terganggu. Kurma adalah buah yang memiliki kandungan serat sangat tinggi.

4. Mengatasi gangguan usus

Banyak orang yang belum faham jika salah satu kandungan dalam kurma adalah nikotin. Zat kurma ini dapat membersihkan usus dan membuat semua gangguan pada usus dapat diatasi.

Sebuah fakta menarik mengenai kurma juga terungkap dimana buah kurma ini dapat membuat seseorang menjadi lebih mudah dalam membuang air besar.

5. Mengatasi anemia

Manfaat kurma selanjutnya adalah mengatasi anemia. Bagi anda yang mengalami anemia sangat disarankan untuk mengamalkan buah kurma. Buah kurma ini memiliki kandungan nutrisi yang tinggi pada kurma sangat baik untuk kesihatan dan pada kurma terdapat zat besi yang baik untuk orang yang mengalami anemia. Kandungan zat besi pada kurma dapat dikatakan sangat tinggi dibandingkan dengan mengamalkan ubat-ubatan.

6. Mengatasi alergik

Kurma adalah buah yang secara alami sudah memiliki kandungan sulfur. Anda harus memahami jika zat yang terkandung dalam kurma tersebut sangat efektif untuk mengatasi alergik. Jika anda merasa alergik maka disarankan untuk mengamalkan kurma agar alergik tersebut dapat diatasi.

7. Menjaga kesihatan sistem saraf

Saraf adalah sistem yang paling penting dalam manusia. Jika sistem saraf sudah terganggu maka akan membuat masalah besar. Untuk menjaga kesihatan saraf sebenarnya sangat mudah. Itu kerana kandungan nutrisi yang ada pada kurma sangat baik untuk menjaga kesihatan saraf. Jika anda ingin memiliki saraf yang sihat selalu amalkan kurma setiap hari.

8. Menambahkan stamina

Kandungan gula yang cukup tinggi pada kurma memang sangat kuat untuk meningkatkan stamina. Apabila sedang penat dalam menjalankan kerja sangat disarankan untuk mengamalkan kurma setiap hari. Dijamin stamina anda akan meningkat dengan drastik

9. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat kurma untuk kesihatan jantung sudah diuji. Itu kerana pada kurma terdapat zat yang dapat membuat keadaan jantung menjadi lebih baik. Mengamalkan kurma setiap hari agar jantung anda sihat. Pastinya anda tidak mahu jantung anda tidak sihat kerana jantung adalah bahagian utama dalam tubuh kita.

10. Baik untuk kesihatan mata

Mata yang sihat adalah impian semua orang. Untuk menjaga kesihatan mata kadang orang harus membayar mahal. Itu kerana doktor umumnya menjual nutrisi kesehatan mata dengan harga yang mahal. Apabila anda ingin cara yang lebih hemat, aman dan murah maka anda lebih baik menggunakan buah kurma. Buah ini kaya kandungan vitamin dan nutrisi yang baik untuk kesehatan mata. Mengkonsumsi sebuah kurma sama dengan anda menyelamatkan mata anda dari kerusakan.

11. Mengubati radang

Radang adalah penyakit yang sangat umum diderita oleh manusia. Itu kerana radang merupakan kesan dalam jika tubuh anda tidak berada dalam keadaan yang baik.

Jika ada mengalami radang sangat disarankan untuk mengamalkan kurma, kerana dalam kurma terdapat zat anti radang dan juga nutrisi yang baik untuk pemulihan tubuh.

12. Merawat cirit-birit

Kandungan potasium dalam kurma sangat kuat untuk merawat cirit-birit. Sebuah fakta menyebutkan jika kurma dapat mereaat cirit-biritdengan waktu yang sangat cepat. Selain potasium, serat yang ada pada kurma juga bisa membuat pemulihan karena diare menjadi lebih cepat. Jadi anda lebih baik menyediakan kurma dirumah karena buah yang satu ini kaya akan manfaat.

13. Mencegah Kanser

Sekarang ini semua orang sangat takut dengan kanser. Itu kerana penyakit yang satu ini memang sangat berbahaya. Ada banyak cara untuk mengatasi kanser salah satunya adalah dengan rajin mengamalkan buah kurma.

Buah yang satu ini memang memiliki kandungan zat yang boleh mencegah radikal bebas dalam tubuh. Anda perlu mengamalkan beberapa biji buah kurma setiap hari agar dapat terhindar dari kanser.

14. Menaikan platelet darah

Bagi orang yang terkena demam berdarah pastinya memerlukan ubat untuk menaikkan platelet darah. Selain jambu, kurma juga boleh menaikkan platelet darah dengan cepat. Kerana itulah buah ini sangat disarankan untuk diamalkan orang yang sedang menderita demam berdarah.

15. Untuk ibu hamil

Kita pasti tahu bahawa kurma merupakan buah terbaik. Anda boleh menggunakan kurma untuk makanan tambahan untuk ibu hamil atau menyusu. Kandungan didalam buah kurma tidak saja akan didapatkan oleh ibu, namun juga untuk bayi.

Ada banyak manfaat kurma jadi jangan tunggu lama lagi dan segera jadikan kurma sebagai makanan wajib harian anda.