5 ADAB PENTING DALAM BERSEDEKAH

UNTUK MEMBUKA PINTU REZEKI

 “ Sedekah tidaklah mengurangi harta ” – (HR. Muslim)

Siapa cakap nak sedekah perlu tunggu kaya dulu? Salah tu.. nak kaya la kita kena rajinkan bersedekah. Kongsi kan rezeki yang ada pada mereka yang susah. Jangan anggap bila kita bersedekah duit kita akan habis. Tak perlu risau dengan sedekah kita yang sedikit. Biarpun sedikit, sekurangnya ia mampu meringankan beban mereka yang tidak berkemampuan. Sangat susah kita nak tengok orang yang susah menolong orang susah, disitulah nikmatnya Islam.

Namun, hati-hati juga dengan adab bersedekah. Berikan sedekah dengan seikhlas hati bukan kerana terpaksa atau pun ingin dipuji dan dilihat oleh manusia kerana jika anda mempunyai sifat sedemikian ia akan merosakkan pahala amalan bersedekah anda. Sangat rugi.

Jadi, betulkan niat setiap amalan yang kita buat. Jaga adab-adabnya supaya tidak akan muncul perasaan riya’ kelak.

 

Antara Adab-Adab Bersedekah adalah:

1. Tangan di atas memberi lebih baik daripada tangan di bawah (menerima)

 

2. Ikhlas dalam bersedekah

 

3. Mendahulukan sedekah yang wajib

 

4. Bersedekah dengan harta yang halal

 

5. Tidak mengungkit – ungkit sedekahnya

 

Sangat mudah sebenarnya untuk kita menjaga adab dalam bersedekah. Yang penting, betulkan niat sedekah kita adalh ikhlas kerana Allah dan bukannya kerana ingin menunjuk-nunjuk kerana amalan bersedekah inilah yang akan menjadi salah satu saham akhirat kita kelak.

Maka bersedekahlah ! kerana sebenarnya dalam rezeki kita juga ada rezeki orang lain.

 

Sumber: AkuIslam